Friday, June 29, 2012

Pedagogi Pendidikan Kesihatan

Kurikulum Pendidikan Kesihatan adalah disiplin ilmu yang membolehkan murid mendapat pengalaman pembelajaran secara berterusan untuk membuat keputusan, meningkatkan literasi kesihatan dan mengamalkan gaya hidup sihat. Murid dididik supaya sentiasa bersedia menyesuaikan diri dalam aspek fizikal, mental, emosi, sosial dan rohani. Pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Kesihatan yang terancang dapat meningkatkan potensi individu ke tahap kesihatan optimum.   
 
(Kurikulum Standard Sekolah Rendah, Kementerian Pelajaran Malaysia 2010)
Berdasarkan penyataan di atas:

Hasilkan satu Rancangan Pengajaran Harian (RPH) Pendidikan Kesihatan Tahun 2 untuk sesi pengajaran dan pembelajaran 30 minit. Kandungan pengajaran hendaklah berlandaskan kepada Modul 1 iaitu Kesihatan Fizikal yang berfokuskan Kesihatan Diri dan Reproduktif.

Di samping itu anda dikehendaki membuat ENAM keping kad aktiviti pengukuhan sebagai bahan bantu mengajar untuk murid menguasai Standard Pembelajaran. Kad yang dihasilkan ini juga harus sesuai dijadikan sebagai sumber informasi sudut Kesihatan Sekolah. 
 
Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester.Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk membuat tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan khidmat membuat tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © 2012 Straightbrain Radar Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger