Sunday, April 14, 2013

Pengantar Bahasa Melayu

1. Za'ba membicarakan peribahasa sebagai susunan kata yang pendek, bermakna luas, dan terdapat kebenaran. Peribahasa juga sedap didengar, selain penggunaannya menampilkan kebijaksanaan penutur atau penulis dalam memilih rangkaian kata. Justeru, peribahasa merupakan salah satu cara untuk menyembunyikan ungkapan. Penyembunyian ungkapan dilakukan untuk memenuhi fungsi dan kepentingannya dalam konteks kehidupan masyarakat. Daripada pernyataan di atas, berikan ulasan anda tentang perkara-perkara berikut: 

i. Tiga fungsi peribahasa dalam kesinambungan warisan bahasa. 

ii. Tiga kepentingan peribahasa yang menyentuh tentang tema budi bahasa. 

2. Antara aspek utama yang wujud daripada tatabahasa ialah pembinaan ayat. Permasalahan masih wujud tentang kesalahan ayat oleh murid di dalam bilik darjah, sama ada dalam lisan ataupun penulisan. 

Daripada pernyataan di atas, anda dikehendaki: 

i. menghuraikan konsep ayat; dan 

ii. menganalisis empat kesalahan ayat oleh murid di dalam bilik darjah

Tugasan ini sebenarnya kami pernah buat sebelum ini cuma mungkin soalannya diubah-ubah setiap semester. Namun kehendak soalan sebenarnya adalah hampir sama setiap semester.

Sekiranya anda semua berasa pening sebab dah takdea idea, sibuk menguruskan kerja sehingga tidak ada masa untuk menaip tugasan. Anda boleh terus ke SINI untuk mendapatkan khidmat menaip tugasan atau ke SINI untuk mendapatkan contoh tugasan terdahulu sebagai rujukan.

0 comments:

Post a Comment

 

Copyright © 2012 Straightbrain Radar Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger